Så förbereder du dig bäst innan valpens hemkomst

Helene Aspgren

Att få hem en valp är en stor och spännande händelse, men det kräver också mycket förberedelse.

Här är några tips på vad du bör göra innan din valp kommer hem:

Skaffa all utrustning du behöver
Det är viktigt att ha allt du behöver innan valpen kommer hem, såsom koppel, koppelrem, hundmat, vatten- och matkärl, hundsäng, leksaker, godis, tuggben och bajspåsar. Läs vår valpchecklista

Förbered en plats för valpen
Valpen kommer behöva en egen plats där den kan sova och känna sig trygg. Välj en plats där det är lugnt och säkert, och se till att det finns en vattenskål och en säng.

Utforska våra hundsängar och dynor

Utforska våra hundmat-och vattenskålar

Säkra hemmet
Det är viktigt att göra hemmet säkert för en valp, så att den kan leva och utforska utan att skada sig själv. Säkerställ att alla farliga föremål är utom räckhåll: Se till att föremål som är skadliga för valpar, som mediciner, kemikalier, elkablar och växter, är utom räckhåll eller säkert förvarade. Sätt upp grindar för trappor eller farliga utrymmen som kan skada hunden. 

Lär dig om valpens ras
Lär dig så mycket som möjligt om valpens ras, så att du kan förstå dess behov och känna till eventuella särskilda problem.

Träffa en veterinär
Boka in en tid hos en veterinär så snart som möjligt efter att valpen har kommit hem. Veterinären kan kontrollera att valpen är frisk och ge dig råd om vaccinationer och annan hälsovård. Läs vår artikel om hur du hittar en veterinär

Förbered dig på träning
Valpar behöver tränas och socialiseras för att bli väluppfostrade hundar. Se till att du har tid och tålamod för att träna valpen regelbundet. Läs våra artiklar om valpträning:

Allt om valpträning

Övningar för valpträning

Var beredd på att städa
Valpar är kända för att vara riktiga städmaskiner. Var beredd på att städa upp efter valpen och ha alltid kiss- och bajspåsar till hands. Ha heller inte det finaste sakerna framme första tiden, valpar gillar att tugga och gnaga på saker. 

Förbered dig på att älska
Förbered dig på att älska och ta hand om din valp. Det är en livslång förpliktelse att ha en hund, men det är också en oförglömlig och belönande erfarenhet.

Skaffa försäkring
Att försäkra sin valp är en viktig del av att vara hundägare. Det ger dig trygghet och hjälper dig att skydda din valp mot skador och sjukdomar. Här är några saker du bör tänka på när du försäkrar din valp. Läs mer om hur du försäkrar din hund här

Välj rätt mat
När man köper mat åt en valp ska man se till att maten innehåller rätt näringsämnen för valpens tillväxt och utveckling. Det är viktigt att maten innehåller tillräckligt med protein från högkvalitativa källor, som fisk eller kyckling, samt nödvändiga vitaminer och mineraler. Maten bör också vara anpassad till valpens storlek och aktivitetsnivå. Det är också bra att välja ett märke som specialiserar sig på valpmat och som har en bra rykte. Det är också bra att rådfråga en veterinär om vilken typ av mat som passar din valp bäst.

När du har följt dessa steg, är du redo att välkomna din nya valp hem. Känn efter och njut av denna härliga tid med din nya vän.

Fler inlägg om valpar

Våra kategorier