Koppelträning - lär din hund att gå i koppel

Helene Aspgren

Det handlar om att lära hunden att gå följsamt vid din sida med ett koppel runt halsen. Detta gör det lättare för dig att styra hunden och hålla kontroll över dess beteende i olika situationer, som tex att inte dra i kopplet. Det är också ett sätt att ge hunden en känsla av trygghet och säkerhet, eftersom den vet att den alltid är nära dig.

Här är några exempel på övningar som du kan göra för att koppelträna din hund:

Sitt- och stå-övningar
Börja med att hålla kopplet kort och be din hund att sitta. När den har gjort det, be den att stå upp och belöna den. Upprepa detta flera gånger tills hunden förstår vad du vill.

Gå vid din sida
Börja med att hålla kopplet kort och be din hund att gå vid din sida “gå fot”. Belöna den när den går följsamt vid din sida och korrigera den om den drar i kopplet. Förläng sedan kopplet gradvis och fortsätt träna.

Stopp och vänta: Be din hund att gå vid din sida och när du säger "stopp" ska den stanna och vänta på din nästa order. Belöna den när den gör det rätt.

Sitt vid korsning
Be din hund att sitta när ni närmar er en korsning eller annan potentiellt farlig situation. Belöna den när den gör det rätt.

Det är viktigt att hålla träningen positiv och belöna hunden regelbundet när den gör något rätt. Det är också viktigt att vara konsekvent i dina kommandon och signaler och undvik att belöna hunden när den drar i kopplet.

Vad ska man ha för koppel när man koppeltränar sin valp?

När du tränar din valp att gå i koppel är det viktigt att ha ett lämpligt koppel. Ett lämpligt koppel för en valp är vanligtvis ett lätt och mjukt koppel, såsom ett vanligt nylonkoppel eller ett mjukt repkoppel. Ett flexikoppel, som har en utdragbar lina, är inte lämpligt för koppelträning eftersom det inte ger tillräcklig kontroll över valpen. Det är också viktigt att koppeltillbehören, som halsbandet eller selen, är rätt storlek och passar valpens kropp, ett tips är att välja justerbart så du kan anpassa storleken när den växer. 

Fler inlägg om valpar

Våra kategorier