Allt du behöver veta om valpens tänder

Helene Aspgren

Om du är en ny hundägare kanske du redan märkt hur vassa en valps mjölktänder kan vara! Den lilla krabaten är inte blyg för att använda dem, särskilt när de första tänderna börjar falla ut. Tandbytet kan medföra ett antal utmaningar, men med rätt kunskap och tålamod kan du hjälpa din valp genom denna viktiga fas i livet.

 1. När byter valpar tänder?
  Från cirka 4 månaders ålder kan din hundvalp börja förlora sina mjölktänder för att ge plats åt de permanenta tänderna. Under denna period kan du märka att valpen har ett ökat behov av att gnaga på allt från leksaker till dina favoritskor.
 2. Hur många tänder har en valp och en vuxen hund?
  En valp börjar livet med 28 mjölktänder. Men när hunden blir äldre, byts dessa ut mot 42 permanenta tänder. För att se till att ditt husdjurs bett utvecklas korrekt är det viktigt att hålla koll på mjölktänderna under denna övergångsperiod.
 3. Tålamod är nyckeln.
  När din valp genomgår detta skede kan den hitta nya tuggobjekt. Det kan vara dina skor, möbler eller till och med dina fingrar! Här behöver du som ägare visa både förståelse och tålamod.
 4. Symptom att hålla koll på.
  Ömhet i munnen kan leda till minskad aptit. Om du märker att din valp äter mindre eller verkar obekväm när den tuggar, kan du prova att servera mjukare foder under denna period.
 5. Övningar för att kolla valpens mun.
  Många valpar är ovana vid att någon petar i deras mun. Genom att systematiskt öva och belöna din valp kan du göra tanderbjudningen till en positiv upplevelse för er båda.
 6. Sköt om valpens tänder ordentligt.
  En god tandhälsa är viktig genom hela hundens liv. Genom att börja borsta din valps tänder tidigt, kan du säkerställa en livslång god tandhälsa.

Tandbytet kan vara en utmanande tid både för valpen och dig som ägare. Men med rätt kunskap, verktyg och tålamod kan du hjälpa din valp att ha en smidig övergång till sina nya permanenta tänder. Och glöm inte, om du någonsin är orolig över din valps tandhälsa, tveka inte att konsultera din lokala veterinär!

Fler inlägg om valpar

Våra kategorier