Köpa hund: En omfattande guide för blivande hundägare

Helene Aspgren

Att köpa en hund är en stor och givande åtagande, men det finns viktiga överväganden att göra innan du tar det stora steget. Här är en omfattande guide för att hjälpa dig på din resa till att bli en hundägare.

5 saker att tänka på när du ska skaffa hund:

1. Har du tid för en valp?
Valpar kräver mycket tid och uppmärksamhet. Från träning till socialisering, behovet av din tid och engagemang är stort, särskilt under de första månaderna.

2. Välj en ras som passar dig:
Olika raser har olika behov, temperament och hälsoproblem. Forska om olika raser för att hitta en som matchar din livsstil och personlighet.

3. Hitta en uppfödare:
Om du väljer att köpa en valp från en uppfödare, gör din due diligence. En bra uppfödare kommer att ha friska och glada hundar, vara öppen och ärlig om eventuella hälsoproblem i rasen, och visa tydligt omtanke om sina hundar.

4. Eller adoptera en omplaceringshund:
Att adoptera en hund från ett djurhem kan vara en fantastiskt givande erfarenhet. Många hundar behöver ett andra hem och kan bli underbara husdjur.

5. Gör upp ett köpeavtal:
Ett köpeavtal mellan dig och uppfödaren eller skyddet är viktigt för att skydda både dig och hunden. Detta bör innehålla information om hunden, dess hälsa, och vad som händer om det uppstår problem.

Var hittar jag en bra uppfödare?
Bra uppfödare kan hittas genom rekommendationer från betrodda källor som lokala veterinärer, rasklubbar eller från seriösa webbplatser som listar registrerade uppfödare. De kommer att vara öppna för besök, visa var hundarna bor, och kunna förse dig med hälsohistorik och referenser.

Viktigt! Undvik att köpa en smuggelhund:
Hundsmuggling är ett allvarligt problem och bidrar till oetisk hunduppfödning. Köp aldrig en hund du misstänker har smugglats. Seriösa uppfödare kommer alltid att vara öppna med information om hunden och dess bakgrund.

Såhär gör en ansvarsfull och bra uppfödare:

 • Hälsokontroller och avmaskning:
  En ansvarsfull uppfödare tar sina valpar till veterinärkontroller och tar hand om deras regelbundna avmaskning. Denna omsorg för valparnas hälsa börjar från födseln och fortsätter tills varje valp hittar ett nytt hem.

 • Kvalitetstid med valparna:
  Uppfödaren ska tillbringa tid med varje valp individuellt. Detta hjälper inte bara till att socialisera valparna, utan gör det också möjligt för uppfödaren att förstå varje valps unika personlighet och behov.
 • Informativ och stödjande: Uppfödare bör vara redo att ge potentiella köpare omfattande information om rasen och erbjuda råd och stöd både före och efter köpet.

 • Tar reda på att valparna kommer till ett bra hem:
  En ansvarsfull uppfödare ställer många frågor till potentiella köpare för att säkerställa att varje valp kommer till ett kärleksfullt och lämpligt hem.

 • Öppen för besök:
  En bra uppfödare ska låta köpare besöka hemmet, träffa valparna och deras mamma, vilket ger en större inblick i valparnas uppväxtmiljö.

 • Hjälp med att välja rätt valp:
  Uppfödaren bör vara behjälplig med att välja den mest lämpliga valpen baserat på köparens livsstil och behov.

 • Registrering och köpekontrakt:
  Varje valp bör registreras och ett skriftligt köpeavtal bör göras vid varje köp. Detta säkerställer att alla rättsliga och etiska krav är uppfyllda.

 • Långsiktigt stöd:
  En seriös uppfödare förblir ett stöd för valpägare under hela hundens liv, vilket ger råd och hjälp när det behövs.

Det här ska du få från uppfödaren när du hämtar din valp:
En bra uppfödare bör ge dig en vägledning för valpens omsorg, en hälsojournal, vaccinationsintyg och information om eventuella mikrochips. De kan också ge dig något som luktar som valpens tidigare hem för att hjälpa till med övergången.

 • Ett registreringsbevis
 • Ett köpeavtal
 • Ett valpesiktningsbetyg som inte får vara äldre än en vecka
 • Ett vaccinationsbetyg (om valpen är vaccinerad) samt ett schema för vaccinationer och avmaskning
 • Valpen ska vara ID-märkt med chip eller tatuering

 

Att tänka på när du hämtar hem din valp:
Förbered ditt hem och din familj för valpens ankomst. Ge din valp ett lugnt och tryggt utrymme för att utforska och vila i. Börja med en rutin för matning, toalettträning och sömn så snart som möjligt.

Ge din valp en lugn start hemma:
Under de första dagarna och veckorna, håll miljön lugn och trygg. Undvik stora fester eller högljudda aktiviteter som kan stressa valpen.

Lek och lär känna valpen:
Tidiga dagar är en bra tid för att binda med din valp genom lek. Leksaker som är lämpliga för valpar kan hjälpa till med detta.

Lär din valp att göra rätt:
Från början, var konsekvent med regler och förväntningar. Använd positiv förstärkning för att uppmuntra bra beteende.

Lär din valp var den får kissa:
Toalettträning börjar från dag ett. Bestäm en plats utomhus för din valp att använda och ta dem dit regelbundet.

När ska valpen kissa:
En bra regel är att ta ut valpen varje timme, plus alltid efter att de har ätit, sovit eller lekt. Och kom ihåg, belöning gör underverk för att stärka bra beteende!

Nyckelord: köpa hund, val av hundras, hitta en uppfödare, adoptera en hund, köpeavtal, valpar, toalettträning, leka med valp.

Fler inlägg om valpar

Våra kategorier