Pälsvård, så tar du hand om din hunds päls!

Helene Aspgren

Att ta hand om din hunds päls är en viktig del av hundvård och det finns flera saker du kan göra för att hålla pälsen frisk och glänsande.

Här är några tips för att ta hand om din hunds päls på bästa sätt.

Borsta regelbundet
Borsta din hunds päls regelbundet för att ta bort döda hårstrån och undvika tovor. Hur ofta du behöver borsta din hund beror på dess päls och längd, men generellt är det bra att borsta din hund minst en gång i veckan. Använd en borste som passar din hunds päls och var försiktig så du inte gör ont på hunden.

Tvätta efter behov
Det är inte nödvändigt att tvätta din hunds päls varje vecka. Men om din hund rullar sig i smuts eller luktar dåligt, är det dags att tvätta den. Använd en mild schampo som är speciellt utformad för hundar och skölj noga för att undvika irritation.

Klipp pälsen vid behov
Klipp din hunds päls vid behov, beroende på dess längd och ras. En del raser behöver regelbundna klippningar för att hålla pälsen i trim, medan andra raser kan ha en naturligt kortare päls. Det är viktigt att ha rätt verktyg när du klipper pälsen, såsom en sax eller trimmer. Har du en strävhårig hund, kommer den att behöva ryckas istället för att strimmas för att inte tappa sin strävhårighet. Våran borderterrier Nasa är strävhårig, man kan rycka själv men det tar sån tid så vi lämnar in henne en gång i halvåret.

Ge rätt kost
Att ge din hund en hälsosam kost är en viktig faktor för att hålla pälsen frisk. Se till att din hund får tillräckligt med näring, som vitaminer och mineraler, genom att välja ett högkvalitativt hundfoder.

Ta hand om eventuella hudproblem
Om din hund upplever hudproblem, såsom klåda, rodnad eller utslag, är det viktigt att ta hand om det så snabbt som möjligt. Hudproblem kan orsaka en mängd olika hälsoproblem och kan påverka din hunds päls. Ta kontakt med en veterinär om du misstänker att din hund har några hudproblem.

Att ta hand om din hunds päls är en viktig del av hundvård och kan ha en stor inverkan på din hunds hälsa och välbefinnande. Följ dessa tips för att hålla din hunds päls frisk och glänsande och kom ihåg att ta hand om din hund på bästa sätt för att se till att den är lycklig och frisk.

Fler inlägg om vuxna hundar

Våra kategorier