Vad är valprus och hur hanterar man det?

Helene Aspgren

Valpar är kända för sitt busiga beteende, men ibland kan deras överdrivna aktivitet bli överväldigande och stressande för både valpen och ägaren. I detta blogginlägg kommer vi att utforska fenomenet "valprus" och ge dig praktiska tips på hur du kan hjälpa din valp att varva ner och hantera sitt busiga beteende.

Vad är valprus och hur man hanterar det?
Valprus är när valpen får en plötslig anstormning av energi och springer runt, jagar sin svans och utför andra busiga aktiviteter. Det kan vara ett tecken på att valpen är överstimulerad eller stressad och behöver hjälp att lugna ner sig. Här är några tips på hur du kan hantera valprus hos din valp:

Avleda uppmärksamheten:
Försök att distrahera valpen genom att erbjuda den en leksak eller ett tuggben att sysselsätta sig med istället för att springa runt och busa.

Ignorera oönskat beteende:
Om valpen bits eller försöker bita i händerna under lek, försök att hålla händerna stilla och undvik att rycka undan. Genom att ignorera beteendet lär sig valpen att det inte ger den den uppmärksamhet den söker.

Fånga in valpen:
Om valpen inte kan lugna ner sig själv, kan du försiktigt ta ett stadigt grepp om den och hålla den stilla. Var tydlig med att det inte är lek genom att vara fast och bestämd i greppet, men undvik att vara för hårdhänt.

Varva ner aktivitetsnivån:
En busig valp behöver både lek och avslappning. Träna på att skifta mellan aktivitetsnivåer genom att leka med en leksak, belöna med en godbit och sedan ge valpen en stunds lugn och avslappning genom att klappa den försiktigt.

Förstå valpens behov:
Var uppmärksam på valpens signaler och behov. Valpar kan bli överväldigade av för många nya intryck eller aktiviteter. Ge dem tid och utrymme för både lek och vila.

Valprus är en vanlig del av valpens utveckling, men det kan vara överväldigande och stressande för både valpen och ägaren. Genom att använda avledningstekniker, ignorera oönskat beteende, fånga in valpen när den behöver varva ner och skifta mellan aktivitetsnivåer, kan du hjälpa din valp att hantera sitt busiga beteende på ett positivt sätt. Var också uppmärksam på valpens behov och ge den tid för både lek och lugn. Kom ihåg att varje valp är unik, så anpassa träningen efter din valps individuella behov och personlighet.

Fler inlägg om valpar

Våra kategorier