Allt du behöver veta om valpträning

Helene Aspgren

Varför ska man valpträna?

Valpträning är viktigt för att hjälpa din lilla jycke att lära sig grundläggande beteenden och kommandon, samt för att skapa en positiv relation mellan er. Ju tidigare du börjar desto bättre. 

Här är några av de viktigaste skälen till varför du ska valpträna:

För att skapa en stark relation
Genom att träna tillsammans bygger man en stark relation med sin valp. Valpen lär sig att ägaren är en ledare och följer dennes kommandon.

För att skapa en väluppfostrad hund
En väluppfostrad valp är en glädje att ha i familjen. Den är lättare att ta med på promenader, resor och till vänner och familj.

För att förhindra problembeteenden
Genom att träna din valp tidigt kan man förhindra problembeteenden som skällande, bitande, olydnad, och oordning i hemmet.

För att förbättra hundens mentala hälsa
Träning är bra för hundens mentala hälsa. Det hjälper hunden att hålla sig fysiskt och mentalt aktiv och hålla sig frisk.

För att förbättra hundens säkerhet
En väluppfostrad hund är mer säker. Den kan lättare hålla sig borta från farliga situationer och lättare hittas om den skulle rymma.

Sammantaget kan man säga att valpträning är viktig för att skapa en stark relation, en väluppfostrad hund, förhindra problembeteenden, förbättra hundens mentala hälsa och säkerhet.

 

Vad ska man tänka på när man valptränar och hur gör man?

Valpträning är en viktig del av att ha en väluppfostrad och lycklig valp. Det är också en rolig och givande upplevelse för både valpen och ägaren. Här är några tips för att göra valpträningen så effektiv och positiv som möjligt.

Börja tidigt
Ju tidigare du börjar träna din valp, desto lättare blir det. Valpar är som mest mottagliga för träning mellan 8 och 12 veckor gamla.

Var positiv och belöna goda beteenden
Använd godis eller beröm som belöning för att uppmuntra valpen att upprepa ett önskat beteende. Var positiv och glatt tonläge hjälper också till att skapa en positiv träningsmiljö.

Var konsekvent
Var konsekvent i dina kommandon och förväntningar på valpen. Det hjälper valpen att lära sig vad som förväntas av den.

Var tålmodig Valparna är fortfarande små och deras hjärnor är fortfarande under utveckling, så det är viktigt att vara tålmodig och inte förvänta sig för mycket för tidigt.

Var kreativ
Var inte rädd för att variera träningen och prova nya saker. Det hjälper valpen att hålla sig intresserad och lärandet blir roligare.

Var säker
Var alltid säker på att träningen sker i en säker miljö där valpen inte kan skada sig själv eller andra.

Börja med enkla kommandon
Börja med enkla kommandon som "sitt", "ligg", "kom" och "stanna" och bygg sedan på det.

Var regelbunden
Var regelbunden med träningen, det hjälper valpen att lära sig kommandona snabbare.

Träning i vardagen
Var inte bara formell träning utan använd kommandona i vardagliga situationer också, det hjälper valpen att lära sig kommandona bättre.

Var öppen för hjälp
Var inte rädd för att söka hjälp från professionella hundtränare eller anmäla dig till valpkurser. Det kan vara ett bra sätt att få råd och feedback på din träning.

Det är viktigt att komma ihåg att varje valp är unik och det kan ta olika lång tid för varje valp att lära sig olika kommandon. Var öppen för feedback och var tålmodig.

Vill du veta vilka som är de grundläggande övningarna för att börja träna din hund? Läs här

Fler inlägg om valpar

Våra kategorier